توصیههای غذایی در اختلال بلع
![توصیههای غذایی در اختلال بلع](/wp-content/uploads/2021/05/Dietary-recommendations-for-swallowing-disorders2-780x470.jpg)
اختلال بلع یکی از مشکلات فیزیولوژیکی است که در انتقال طبیعی غذا از حفره دهان به معده اختلال ایجاد می کند. معادل انگلیسی دیسفاژی ، دیسفاژی است که بیشتر توسط پزشکان و پیراپزشکان استفاده می شود.
بلع به طور کلی 5 تا 10 ثانیه طول می کشد و در سه مرحله دهانی ، دهانی-حلقی و مری به پایان می رسد.
مدت زمان هر مرحله باید به اندازه کافی طولانی باشد تا از نشت غذا به داخل ریه ها جلوگیری کند ، که معمولاً نشانه ورود غذا یا هر چیز خارجی به ریه ها ، سرفه ناگهانی است ، به طوری که چیزی که به طور نادرست وارد ریه ها شود ، با فشار هوا دفع می شود. این اختلال می تواند در هر سنی رخ دهد ، حتی در نوزادان به دلیل ناتوانی در رشد.
![اختلال بلع](http://stablehealth.ir/wp-content/uploads/2021/05/Dietary-recommendations-for-swallowing-disorders01.jpg)
علل رایج اختلال بلع
ضعف عضلات زبان و گونه
اسپاسم مری یا آشالازی
بیماری های انسداد ریوی
نارسایی احتقانی قلب
* التهاب مری
بازگشت غذا از مری به معده (ریفلاکس)
با انتخاب دقیق مواد غذایی از نظر غلظت و نرمی (غذاهای پوره شده به جای مایعات غلیظ) از ورود غذا به دستگاه تنفسی جلوگیری کنید. می توانید غلظت غذاها را با عسل ، شیرخشک ، سیب زمینی آب پز و رنده شده یا پودر آجیل افزایش دهید.
* گواتر
* با از بین رفتن عضلات در هر بیماری
* پارکینسون
* آلزایمر
* امأاس
* آنالیز اعصاب بدن
نکته مهم این است که اگر به هر یک از بیماری های فوق مبتلا باشید ، اختلالات بلع نخواهید داشت ، اما در صورت پیشرفت بیماری و ضعف عضلانی یا عصبی ، ممکن است این عارضه ایجاد شود.
اهداف رژیم درمانی در این اختلال
1- جلوگیری از انسداد گلو و مجاری تنفسی توسط غذا و نوشیدنی.
2- معرفی غذاهایی که سیستم بلع را تقویت می کنند.
3-حفظ وزن بدن مورد نظر و جلوگیری از کاهش وزن.
4- بسته به تحمل هر فرد ، غلظت و نوع رژیم غذایی باید در تنظیم برنامه غذایی وی وجود داشته باشد.
5- با پیشرفت بیماری ، بیمار را به خوردن غذا به طور مستقل تشویق کنید.
توصیههای تغذیهای و رژیم غذایی
در گروه چربی ها ، کره ، مارگارین ، خامه ترش ، پنیر خامه ای ، سس مایونز و سس سفید به دقت در غلظت آنها توصیه می شود.
* در مورد میوه ها ، آب میوه باید بدون دانه یا آب میوه مصرف شود.
* گوشت های نرم ، پوره و جوان بخورید. گوشت های قدیمی سفت و رشته ای هستند و بلع آنها را مشکل می کند. ماهی و مرغ باید در قطعات کوچک و نرم استفاده شود و تخم مرغ ها باید پخته و با یک ماده نرم مانند ماست یا سس مخلوط شوند تا از خشک شدن و گرفتگی آنها جلوگیری شود.
* با دقت در انتخاب مواد غذایی از نظر غلظت و نرمی (غذاهای پوره شده به جای مایعات غلیظ) از ورود غذا به دستگاه تنفسی جلوگیری کنید. غلظت مواد غذایی را می توان با عسل ، شیر خشک ، سیب زمینی آب پز و رنده شده یا پودر آجیل افزایش داد.
فراموش نکنید که غذاهایی مانند ژله و ژلاتین در دمای بدن مایع می شوند و ممکن است مشکلاتی ایجاد کنند.
* برنامه رژیم غذایی با گذشت زمان به سمت غذاهای نرم حرکت می کند.
از نوشیدنی های بسیار گرم ، قهوه ، چای غلیظ ، آب میوه های ترش ، غذاهای خشک مانند کراکر ، ماهی استخوانی ، غذاهای چسبناک مانند موز ، کره بادام زمینی و غذاهای پرادویه خودداری کنید.
اگر غلات ، میوه ها و سبزیجات کامل نمی خورید ، رژیم خود را برای کمبود فیبر و ویتامین ها از جمله ویتامین C کنترل کنید.
* برخی از غذاها مانند ذرت بو داده ، غلات سبوس دار ، آجیل (به مقدار زیاد) ، پنیر محلی ، میوه پوست کنده ، کرفس ، آناناس و میوه های دیگر که فیبر سفت تری دارند و برخی غذاها همزمان مانند گوشت و غذاهای خشک مانند ساندویچ های نان ، چیپس با هم یا با مواد چسبنده ای مانند کره بادام زمینی ، موز ، سیب زمینی له شده باید بسیار مراقب باشید زیرا به راحتی باعث بازگشت غذا و ورود مواد به ریه ها می شود (آسپیراسیون).
* برای افرادی که احساس دهان آنها بسیار کم است ، از غذاهای سردتر استفاده کنند.
فراموش نکنید که بدون مشورت با پزشک خود از هیچ داروی گیاهی استفاده نکنید.
* و بدانید که با رژیم غذایی یا اختلال بلع مکمل درمان نمی شود ، بنابراین از تجزیه و تحلیل بیشتر فرد جلوگیری می کند.